четвер, 31 березня 2016 р.

Аналіз "договору" від Ріелу

До рук нещодавно потрапив договір на інвестування в новобудову від Ріелу.
Схоже на грамотне задурювання людей, альбо викручування їм рук. І ось чому:

Сам Договір.

Аналіз того, що в ньому небезпечного:



  1. Кидаються в очі дати заснування ПП "БК Ріел". Звичайно, що може це й та сама компанія, яка так доволі успішно вже збудувала чимало об'єктів. Але в цьому варто впевнитися.
  2. Хоча це і не так обов'язково, оскільки цей Попередній Договір (надалі ПД) укладається насправді між фізособою Мєркуловим Н. і "покупцем". Тобто відповідальним (про що згадується в п 1.3)  за дотримання ПД є не Ріел, що "діє від імені і за рахунок", і тим паче не Юхима З.В., а саме Мєркулов. Відповідальний всім своїм майном. Якщо таке в нього юридично є, звичайно. А от в цьому (наявність майна в пана Мєркулова) варто пересвідчитися значно ретельніше. 
  3. П 1.3 а є феєричним кидаловом, оскільки "проектована квартира на момент укладення цього договору" не існує в натурі. А тому не може бути попередньо продана, подарована, етс. Але цей пункт в той же час аж ніяк не забороняє передати її в момент натурного виникнення в, наприклад, заставу банку. А далі - у банка є переважне право отримання застави, пам'ятайте!
  4. У п. 2.2 істотних умов ПД згадується банківський рахунок начебто Продавця, на який "покупцем" мають бути перераховані кошти. Але жодного доказу того, що цей рахунок дійсно належить покупцеві в ПД не наведено. Ну бодай би його було згадано наприкінці ПД в реквізитах сторін ПД! Але ж нема! Тому це теж треба перевіряти і то ретельно. А же краще - змусти внести в договір.
  5. Пункт 2.3 підступний своїм формулюваням: в ньому відкрито наведено неповний перелік комісій, що покладаються Продавцем на "покупця", відкрито визнається що він не повний (фраза в тому числі), але фразою "Всі комісії, пов'язані з.." Продавець чітко і недвозначно спихує з себе на плечі "продавця" і 1% держмита, двічі, і 1% в ПФ двічі (двічі, бо окрім ПД укладатиметься ж і Основний Договір, що так само підпадатиме під оподаткування) і 5% ПДФО від суми! 5%, КАРЛ!!! Але в договорі про це - ні слова. Ця правда життя наздожене "покупця" потім.
  6. Оскільки ми дісталися п. 2.5 з умовами розрахунку, то вже давайте детально зупинимося на найдорожчому - на грошах. Тобто на ціні, на сумі і маніпуляціях з нею, які є в ПД.
    Не буду детально зупинятися на курсі долар-гривня, на тому факті, що за словами предстаників покупця, в природі існує 2 типи ПД. І якщо "покупець" сплачує 85% всієї суми пешим платежем, то ціна фіксується не в USD, а в гривні. Що, безперечно, позитив, бо покупець не втрачає на різниці курсів. Всі ці деталі ви можете взнати у представників і вичитати в ПД.
    Чого ви не взнаєте в представників, бо не скажуть, і не вичитаєте в ПД, - це гарантія "покупця" в тому, що при укладанні Основного Договору буде використана та сама ціна за метр квадратний, що була прописана в п. 2.5, параграф 3 ПД! Тобто ніде в ПД не прописано, що "покупець" при підписанні Основного Довору застрахований від прикрої і неочікуваної новини від забудовника, що тепер ціна за метр кв. виросла "з об'єктивних причин" на 25% і що ті лімонадцять тисяч гривень, які були сплачені у якості 100% забезпечувального платежу за ПД - вже недостатньо їх і .. "давай, плати ще"! Цього в ПД нема.
    Єдине місце, яким представники Продавця можуть намагатися задурити голову необізнаним "прокупцям" - це останнє речення п. 2.5 (та здійснювати ці розрахунки за ціною, визначеною  Договором) де посилатимуться на якийсь термін Договір, що не є визначеним і оговореним в ПД. Це якийсь третій, міфічний і абстрактний Договір, в якому прописана справжня ціна метру квадратного. Його, певно, укладала душа власника компанії забудовника ... от тільки з ким?
  7. Дуже раджу Стороні 2 добитися виконання 2-ї частини п. 3.3, бо якщо не взаємозалік, то дуже боляче буде "покупцеві" згідно цього ж пункту через кілька років отримати назад свої лімонадцять тис. грн, які на момент укладання ПД становили 30 тис. USD, а тепер під час укладання Основного Договру - всього 21 тис. USD.
  8. пункти 3.4 та 3.5 - то просто шалений перекос рівноправності покупця й продавця на сторону продавця. Бо якщо щось з вини Продавця - Продавець (себто тамтой Мєркулов) зобов'язується повернути весь забезпечувальний Платіж + 5 тис. грн. І пам'ятайте - це якщо у Мєркулова судові виконавці знайдуть якесь майно, звичайно. А от якщо з вини "покупця" - то Мєркулов віддасть на 5% меньше, ніж отримав! на 5% менше, Карл!! Та й то якщо буде чим віддавати.
  9. П. 3.6 гарантує, що гроші будуть повернуті лише через 20 днів з дня припинення зобов'язання щодо підписання ОД, або з дня виникнення обставин, що унеможливлюють ... Покупцеві варто готуватися до того, що якщо, не приведи Господи, треба буде говорити про повернення йому грошей - треба мати документальне підтвердження настання такої дати. Інакше суд відхилить таке клопотання як недоведене. 
  10. В п. 3.7 надається праві одній зі сторін ухилятися від укладання Основного Договру лише в обгрунтований спосіб. Як та ким визначатиметься ґрунтовність - про це ПД мовчить.
  11. П. 4.1.6, в якому згадується міфічний турбокотел і не прописано, чи будуть батареї опалення та газова централь до нього під'єднані - це, напевне, найменше зло, з яким "покупець" може стикнутися в цьому ПД
  12. Ну, і "вишенькою на тістечку" є пункт 4.1.9, згідно якого ВСІ (ВСІ, Карл!!) зобов'язання Продавця перед "покупцем" виникають лише після повної сплати "покупцем" забезпечувального платежу. Тобто "покупець" вже сплатив 99% суми (!), а зобов'язань повернути ці 99% у Продавця нема! Бо не отримано 100% суми.
З огляду на все що виявлено в цьому доволі поверховому аналізі - щиро раджу відчайдухам, що все таки ризикнуть спробувати вступити в лайно в договірні відносини з оцим Ріелом - одразу брати з собою на укладення ПД надійного юриста.

6 коментарів:

  1. Посилання на документ не працює. :(

    ВідповістиВидалити
  2. І що рекомендуєте робити? Цікаво чи ІнтергалБуд навпроти кращий.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

      Видалити
    2. Ваш коментар зроблений мовою, яку я не розумію. Прошу зробити його українською.

      Видалити
  3. :) Я ж написав (останній абзац): " - одразу брати з собою на укладення ПД надійного юриста."
    Щодо ІнтерГалБуду: якщо матиму їх договір - теж викладу.

    ВідповістиВидалити